La Cala de Mijas

17 jun. 2024

Onvergetelijke charme

La Cala de Mijas, vaak gewoon La Cala genoemd, is een pittoresk kustdorp aan de Costa del Sol. Dit charmante stadje biedt een perfecte mix van traditionele Spaanse cultuur, prachtige stranden, en moderne voorzieningen. In dit artikel verkennen we de vele aspecten van La Cala de Mijas die het tot een geliefde bestemming maken voor zowel toeristen als bewoners. Voor veel mensen is

Geschiedenis en cultuur

La Cala de Mijas heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Feniciërs en de Romeinen. Oorspronkelijk was het een klein vissersdorp, en hoewel het tegenwoordig een populaire toeristische bestemming is, heeft het zijn traditionele charme behouden. De oude vuurtoren, een van de bekendste bezienswaardigheden van het dorp, herinnert aan het maritieme erfgoed van La Cala.

De lokale cultuur is doordrenkt met Spaanse invloeden. Dit is duidelijk te zien in de architectuur, met witgekalkte huizen, smalle straatjes en kleurrijke bloemen die de balkons sieren. Lokale feesten en festivals, zoals de Feria de La Cala in juli, bieden bezoekers een kans om traditionele muziek, dans en gastronomie te ervaren.

Stranden en Natuur

Een van de grootste aantrekkingen van La Cala de Mijas zijn de prachtige stranden. Het hoofdstrand, Playa La Cala, strekt zich uit langs de kust en biedt fijn goudkleurig zand en kristalhelder water. Het strand is ideaal voor gezinnen, dankzij de kalme zee en de uitstekende voorzieningen zoals speeltuinen, strandwachten, en talrijke chiringuitos (strandbars) waar je kunt genieten van verse zeevruchten en koele drankjes.

Voor natuurliefhebbers biedt La Cala ook toegang tot prachtige wandel- en fietsroutes. De Senda Litoral, een kustpad dat deel uitmaakt van een groter netwerk langs de Costa del Sol, biedt adembenemende uitzichten over de Middellandse Zee en de mogelijkheid om de lokale flora en fauna van dichtbij te bekijken. Dit pad is perfect voor een ontspannen wandeling of een actieve fietstocht.

Eten en drinken

La Cala de Mijas is een paradijs voor fijnproevers. Het dorp biedt een breed scala aan eetgelegenheden, van traditionele tapasbars tot verfijnde restaurants. De lokale keuken staat bekend om zijn verse ingrediënten, vooral zeevruchten en vis, die dagelijks door de vissers worden gevangen.

Een must-try is de espetos de sardinas, gegrilde sardines aan een spies die boven een open vuur worden bereid, vaak direct op het strand. Daarnaast zijn er tal van restaurants die de beroemde Andalusische gerechten serveren, zoals gazpacho, salmorejo en een verscheidenheid aan tapas.

Voor degenen die van een goede wijn houden, zijn er verschillende wijnbars en bodega’s waar je lokale en internationale wijnen kunt proeven. De levendige markten, zoals de wekelijkse markt op woensdag, bieden verse producten, ambachtelijke kaas en andere lekkernijen die je niet mag missen.

Onze adresjes:

  • Las Llaves de Silesia, typisch Spaans vleesrestaurant. Het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. Modern kan je het interieur niet echt noemen en dat vinden we net zo fantastisch. Hier proef en beleef je het echte Spanje. De chef werkt uitsluitend met verse en gevarieerde topproducten. De traditionele houtoven brandt er elke avond om geweldige gerechten klaar te maken. LOCATIE

  • Bar Los Granaínos, visrestaurant waar je heerlijke paella kunt eten. Op enkele meters van het strand vind je deze gezellige bar die vooral bekend staat voor visgerechten. Vers eten voor een democratische prijs! LOCATIE
  • Único Beach Club, voor wie zin heeft om de hele dag eens niets te doen. Je kan een zetel huren en de hele dag rusten aan het zwembad met uitzicht op de Middellandse Zee. Naast lekkere cocktails, kan je ook de hele dag door eten bestellen. LOCATIE

 

Vrije tijd en ontspanning

La Cala de Mijas biedt tal van recreatieve mogelijkheden voor zowel actieve als ontspannende bezigheden. Golfliefhebbers kunnen genieten van enkele van de beste golfbanen in de regio, zoals La Cala Golf Resort, dat drie 18-holes banen biedt met prachtige uitzichten en uitstekende faciliteiten.

Voor degenen die liever ontspannen, zijn er diverse wellnesscentra en spa’s die een breed scala aan behandelingen aanbieden, van massages tot schoonheidsbehandelingen. Yoga- en pilatesstudio’s bieden lessen aan voor alle niveaus, ideaal voor degenen die hun vakantie willen combineren met een gezonde levensstijl.

De nabijheid van La Cala de Mijas tot andere populaire bestemmingen aan de Costa del Sol, zoals Marbella en Fuengirola, maakt het een uitstekende uitvalsbasis voor dagtochten en het verkennen van de regio. Watersporten, zoals paddleboarden, kajakken en jetskiën, zijn ook beschikbaar voor de avontuurlijkere bezoekers.

Wonen in La Cala de Mijas

Voor velen die La Cala de Mijas bezoeken, wordt de charme van het dorp onweerstaanbaar, en sommigen besluiten er zelfs om zich permanent te vestigen. Het vastgoed in La Cala varieert van moderne appartementen tot luxe villa’s, veelal met mooie uitzichten op de zee of op een golfterrein.

De infrastructuur en voorzieningen zijn uitstekend, met internationale scholen, moderne gezondheidszorgfaciliteiten en uitgebreide winkelmogelijkheden. De nabijheid van de luchthaven van Málaga, op slechts 25 minuten rijden, maakt La Cala ook zeer toegankelijk voor korte, aaneengesloten, verblijven.

De gemeenschap in La Cala is een mix van locals en expats, wat bijdraagt aan een levendige en kosmopolitische sfeer. Er zijn tal van sociale clubs en gemeenschapsactiviteiten die het gemakkelijk maken om nieuwe mensen te ontmoeten en je snel thuis te voelen.

Terug naar overzicht

De nieuwe hotspot in Andalusië

Naast haar charme en authenticiteit, wint nieuwe hotspot Estepona aan populariteit. Het vissersstadje groeide uit tot één van de mooiste plaatsen in Andalusië.

Struinen in het historisch centrum

Rondwandelen in het Centro Historico de Estepona, voelt alsof je in een sprookje terechtkomt. De straten zijn versierd met kleurrijke bloembakken, fonteinen en palmbomen. Naast de prachtige fauna en flora, geef je je ogen ook de kost met de oude Moorse monumenten.

Ontspannen in de haven

Zon, zee, strand en culinair genieten. In de haven van Estepona vind je tegenwoordig heel wat bars en restaurants terug. Wie nog een stapje wil wagen, kan ’s avonds terecht in één van de nachtclubs.

Voel je je thuis, deinend op de golven van de zee? Vanuit de haven vertrekken heel wat charterboten voor visexcursies of uitstapjes om dolfijnen te spotten in de Straat van Gibraltar.

De laatste tijd zijn er enkele veranderingen geweest die Estepona onderscheiden van andere toeristische steden aan de Costa del Sol. Burgemeester José María García Urbano heeft zich volledig ingezet om het centrum te vernieuwen en heeft de lokale gemeenschap actief betrokken bij het vernieuwingsproces. Hierdoor schittert deze familievriendelijke stad als nooit tevoren!

Je neervlijen op het strand

Met een kustlijn van 22 kilometer en 17 stranden, is er
voor ieder wat wils. Zo leven kinderen zich uit met de vele activiteiten op Playa de la Rada, verkiezen watersporters El Saladillo en haalt vrijwel iedereen zijn hart op in één van de beachbars op Playa del Guadalmansa.

 

Retailtherapie

In Estepona groeit de buzz rond de heropbouw van het luxueuze winkelcomplex Laguna Village, dat in 2020 teloorging in een brand. Het nieuwe complex – kortweg Laguna – bevindt zich op slechts enkele meters van het strand en zal 13.000 vierkante meter aan zalige vrije tijd en ontspanning bieden.

Laguna wordt een echte blikvanger, met architectuur geïnspireerd op de zee, met een golfachtige structuur die de lucht in zweeft. Het complex knipoogt ook naar de golvende bergachtige achtergrond van de Sierra Bermeja en bestaat uit twee niveaus. Je zal er high-end winkels, trendy restaurants, een aanlegsteiger en een kinderspeelplaats kunnen bezoeken, allemaal met uitzicht op een uitgestrekt overloopzwembad parallel aan het strand van de Middellandse Zee.

Een snuifje cultuur

Vanaf 2024 wordt cultuur het absolute hoogtepunt van Estepona met het gloednieuwe Mirador del Carmen- centrum. De toplocatie, direct aan het westelijke einde van de vernieuwde boulevard, en het culturele programma zullen de stad een van de topcentra voor kunst aan de Costa del Sol maken.

Het emblematische gebouw, ontworpen door architect Salvador Moreno Peralta, biedt onderdak aan een bibliotheek, muziekschool en expositiecentrum. Reken daar een panoramisch vergezicht over de Middellandse Ze

Fietsen en flaneren

Toeristen en inwoners flaneren binnenkort over de nieuwe boulevard: een brede voetgangerszone die het centrum van Estepona verbindt met de haven langs de kust en het cultureel centrum. Fietsers krijgen er de hoofdrol en auto’s worden geweerd.

De boulevard maakt deel uit van een groter plan om het netwerk van fietspaden in de stad uit te breiden. Smeer dus alvast je kuiten in!

 

Terug naar overzicht